.

21 April 2013

Manafaatkan Fungsi Google+ Komen

10
Sunday, April 21, 2013
Dua hari lepas, Google memperkenalkan fungsi baru untuk meninggalkan komen. Dengan fungsi terbaru ini, setiap komen yang dibuat menggunakan akaun G+ akan diviralkan. Ini satu pembaharuan yang baik buat kita.

Google + Comment


Untuk mengaktifkan fungsi ini, caranya amat mudah. Cuma pergi ke Dashbord--> Google +. Kepada yang belum menghubungkan blognya dengan G+ sila berbuat demikian. Kemudian di sebelah kanan, tick kotak pilihan Use Google+ Comments on this blog.Cuma semudah itu je.


Bagi yang telah menukar theme kepada theme Thesis For Blogspot boleh ikuti tutorial mudah ini di laman Anastasyea. Kena godek-godek sedikit coding yang ada. Tapi kalau masih menggunakan theme defult atau theme dari blogger tak perlulah nak godek-godek coding tu.


Kini saya telah berjaya meletakkan fungsi yang owsem itu dalam blog ini. Hasilnya ada dua ruang komen. Korang pilihla mana satu nak guna. Di bahagian bawah entry ada ruang komen jenis lama. Yang tu untuk pembaca yang tak suka guna fungsi dalam G+. Tak ada masalah kan nak tinggalkan sedikit jejak di sini?

ruang komen lama blogspot
Ruang komen yang lama masih berfungsi
Update.

Tiga hari saya aktifkan fungsi komen Google+ masalah mula kelihatan. Saya tak dapat membalas komen-komen dari pembaca yang menggunakan borang komen lama. Untuk menyelesaikan masalah itu,  saya terpaksa memilih samada menggunakan G+ komen atau yang lama. Pilih salah satu, dan masalah itu akan selesai.

Berat hati nak buat keputusan. Untuk kebaikkan bersama, saya menggugurkan penggunaan G+ Komen dalam blog ini.

About the author

Aku Khairul Amran. Irul, Itu nama yang orang panggil aku sejak Aku kecik lagi. Dah besar ni orang suka-suka je panggil Amran..

10 comments:

  1. apa2 sahaja tentang mamad si google mesti cuba belum cuba belum tahu hee..
    klu undi jangan di coba tapi mesti jalankan tugas erk,,heee

    ReplyDelete
  2. ramai yang cakap memang banyak masalah. sebab kena registered user je boleh komen. payah ler gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang paling tak best tu. google nak monopoli sebenarnya. tu yang saya dah disablekan.

      Delete
  3. tak guna pun lagi .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah guna la bro. Komen yang lama pun dah cun. Kalau guna instandebate lagi cun.

      Delete
  4. assalamualaikum irul....mmg x pernah gunakn lagi pun...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, kalau akak minat, boleh dicuba.

      Delete