.

20 February 2013

Apa Guna Menulis?

5
Wednesday, February 20, 2013
Apa guna menulis blog andai tidak boleh dibaca oleh orang lain? Mungkinkah maklumat terlalu sulit sehingga perlukan jemputan untuk membacanya? Bagi saya alasan masing-masinglah. Terpulang kepada empunya blog samada nak benarkan orang baca atau tak. Apa hak kita nak menghalang kan?

Cuma sangat memusykilkan saya bila nampak tuan blog beri komen dan promote blognya macam nak bagi orang lain baca. Tapi bila bukak je blog dia nahhh! keluar pulak macam ni. Memang tak boleh blah.

Nak bagi orang baca ke tak ni?


Tak salah nak setting blog cuma untuk golongan tertentu je kalau.
1. Penulisan cuma untuk dikongsi bersama ahli kumpulan.
2. Penulisan berbentuk perbincangan dan forum isu sensetif.
3. Menulis hanya untuk melepaskan geram dan taknak orang tahu.
4. Tulisan hanyalah untuk tatapan diri sendiri.

Tapi..

Please la jangan publishkan url blog tu pada umum terutama kat blogger yang tinggi sifat inquirinya. Boleh demam seminggu kalau tak dapat baca blog orang.

About the author

Aku Khairul Amran. Irul, Itu nama yang orang panggil aku sejak Aku kecik lagi. Dah besar ni orang suka-suka je panggil Amran..

5 comments:

  1. haha. betul tu. mesti kita teringin nak baca lagi lagi kalau macam suspen gitu. tapi biasalah kadang orang buat blog bukan untuk orang baca, saje tuk diary diri atau kenangan sendiri yang tak mahu dilihat orang lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takmo orang baca, jangan publish address kat orang. betul tak?

      Delete
    2. Kalau cam tu, baik tak yah promote blog. Buang masa orang jer pi klik link depa tapi tak boleh membaca.

      Delete
  2. Replies
    1. secret sangat la tu kot. sangka baik je la.

      Delete