.

08 January 2013

Perlukah Approve Komen

7
Tuesday, January 08, 2013
Ramai blogger meninggalkan komen untuk menyapa, bertanya ataupun sekadar meninggalkan jejak. Tak kesah la apa pun  tujuannya, saya tetap menghargai setiap pengunjung yang datang.

Defult blogger komen memerlukan owner approve dulu setiap komen pengunjung. Maknanya setiap komen dari sahabat blogger akan dirivew walaupun itu dah ke seratus empat kali dia komen.

Saya tak selesa dengan situasi ini..

Sebab itulah saya membiarkan setiap komen yang masuk ke sini terus keluar tanpa memerlukan approval. Mungkin bagi sesetengah blogger itu menakutkan. Takut komen kritik, kutuk dan yang tak sebulu dengan mereka keluar.

Bagi saya tak perlulah nak approvekan satu persatu komen yang masuk. Kadang-kadang kita bukannya rajin sangat nak bukak dashboard dan approve satu-satu. Biarkan setiap komen keluar. Kalau ada yang tak berkenan barulah kita delete.

Cara nak buat supaya komen terus keluar.

Dashboard--> Setting--> Post and Comments--> Comment Moderation--> Never

About the author

Aku Khairul Amran. Irul, Itu nama yang orang panggil aku sejak Aku kecik lagi. Dah besar ni orang suka-suka je panggil Amran..

7 comments:

  1. Saya bersetuju dengan pandangan ini. Setiap orang yang ingin memberi komen ada hak mereka.

    ReplyDelete
  2. Biarkan mereka komen. Menerusi komen juga boleh menilai seseorang kan?

    ReplyDelete
  3. saya lebih suka mengguna mode mode Comment Moderation untuk tahu komen terkini dan pada entri mana..sy approve mana2 komen walaupun si annon yg komen macam2 sebab tu pendapat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga betulnya. saya pulak kalau nak tau komen terbaru tengok kat komen terkini sebelah kanan
      ni-->

      Pastu g ke entry berkenaan dan komen la.

      Delete
  4. Yelah... OKje rasa pun tak perlu nak approve ...lagi pun macam melecehkan....tapi mungkin dia check point tuk bW kot!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masing-masing ada sebab tersendiri samada perlukan approval atau tak.

      Delete
  5. Pada saya "Comment Moderation" adalah perlu. Ini kerana bukan semua komen itu bagus untuk blog. Nak-nak lagi jika komen tersebut kebanyakkannya tidak relevan dengan artikel. Sometimes banyak juga spammer-spammer yang meninggalan komen dengan link yang meragukan didalam komen mereka.

    Anda pernah dengar tak blog didelete oleh Google kerana terdapat banyak spammed link dalam komen blog?

    Dah ramai yang terkena, bila mana blog kena delete gara-gara banyak sangat link spammed di ruangan komen. Sebab tu di blog saya, saya aktifkan comment moderation untuk menapis setiap komen yang masuk. Mana-mana komen yang dirasakan berbentuk spammed, akan saya delete serta merta and no mercy.

    Lagipun ada procedure dan option yang valid jika hendak meninggalkan komen beserta link new article. Cuma nak dengan tak jer.

    ReplyDelete