.

07 July 2008

Warga Asing Hantar RM 15.5 Bilion Ke Negara Asal

0
Monday, July 07, 2008
Warga asing hantar RM15.5b

Oleh Che Wan Badrul Alias
chewan@bharian.com.my

KUALA LUMPUR 7.7.08: Sebanyak RM17.2 bilion dihantar menerusi bank tempatan ke luar negara tahun lalu dengan lebih 90 peratus atau RM15.5 bilion, dikirim oleh rakyat asing yang bekerja dalam pelbagai sektor di negara ini. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Inilah bahana membenarkan rakyat asing bekerja di negara kita. Habis semua duit kita dibawa pulang. Ini kan sama dengan penjajah yang menjajah kita dulu. Bezanya mereka bawak balik bahan mentah balik ke negara asal. Konsepnya sama, mengaut segala keuntungan dari bumi dijajah dan meninggalkan sisa-sisa untuk rakyat tempatan. Hantar pulang mereka semua ke negara asal. Jangan ambil mereka bekerja di negara kita. Ramai lagi penggangur di kampung-kampung, felda-felda, malahan ramai juga lepasan universiti menganggur sekarang. Kalau syarikat syarikat di Malaysia ini bertindak proaktif mencari pekerja di kalangan graduan dan penganggur di kampung-kampung takkan terjadi masalah kekurangan pekerja dan terpaksa mengambil pekerja asing. Apapun kita lihat isu ini adalah cuma secebis picisan dari berjuta isu yang tak penting tapi dapat menggugat keamanan negara. Ianya hanya menjadi isu terpinggir kerana tak mendatangkan untung kepada ahli politik. Masyukkkkkk adalah yang lebih utama.

About the author

Aku Khairul Amran. Irul, Itu nama yang orang panggil aku sejak Aku kecik lagi. Dah besar ni orang suka-suka je panggil Amran..

0 comments: